sosiaalinen media

Viimeaikoina Facebookin on alkanut ilmestyä haitta- ja vakoiluohjelmia. Olin yllätyksekseni jonkun ulkomaisen politikon (en edes katsonut tarkemmin) kannattajaryhmässä ja jokin ”vakoiluohjelma” oli ilmestynyt kysymättä minullekin.

Itselläni on reilut 170 kontaktia (tai kaveria..), minulla on ollut FB-tunnus vuodesta 2006 lähtien (tosin aluksi ilman kavereita melkein vuoden). Minulla ei ole mitään mahdollisuutta seurata kaikkien statuspäivityksiä. Monilla kavereita on paljon enemmän, ja useimmat statuspäivitykset voivat mennä ohi. Mitä enemmän Facebookiin tulee tvt:n käyttössä noviiseiksi katsottavia ihmisiä, sitä helpompaa on tietenkin kaikenlainen huijaus ja krakkerointi. Lisäksi FB:n tekijänoikeusnäkemykset eivät ole kauhean luottamusta herättäviä (toisaalta, ovatko monen muunkaan palveluntarjoajan?).

Parasta Facebookissa on ollut se, että se on totuttanut monet sosiaalisen median ja yleensä internetin aktiivisempaan käyttöön. Monelle, vaikkapa tuntemilleni kotona oleville äideille, se on tärkeä portti sosiaalisiin kontakteihin. FB tarjoaa paljon mahdollisuuksia, aikoinaan vedettiin yksi sisällöntuotantoprojektikin FB:n office-sovellusta käyttäen.

Luulin joskus reilu vuosi sitten, että Facebook kaatuu omaan massiivisuuteensa jo aikaisemmin. Onko loppu jo lähellä? Ainakaan käyttäjämäärä ei enää juurikaan kasva, ja monet edelläkävijät käyttävät sitä melko vähän.

Tulevaisuuden ”Facebook” muodostuukin varmasti yhä useammalla monista eri palvelusta, pilvisovellusten joukosta. Ehkä tulevaisuuden Facebook on henkilökohtainen Portaalisovellus. Näin tietysti on jo monilla edelläkävijöillä. Statuspäivitykset tulevat Twitteriin, kuvat Flickriin, tekstit blogiin – näin on ollut tietysti jo vuosia, muttei ehkä valtavirralla FB:n käyttäjistä.  Mitä paremmin sovellukset alkavat keskustella keskenään, sitä useampi siirtyy käyttämään enemmän ”henkilökohtaista” ja itse kustomoitua toimintaympäristöä. Ja etenkin, kun OpenID:n kaltaiset tunnistamiset yleistyvät – turha käyttää useita käyttäjätunnuksia. Facebookilla on Connect, Googlella on Friend Connect jne. Moniin palveluihin pääsee FB:n, Yahoon, Googlen tai Twitterin tunnuksilla. En mene tässä sen syvemmälle standardeihin tai apeihin.

Tärkeää ei ole se, mikä sovellus on kyseessä, vaan se, miten tieto liikkuu näiden sovellusten välillä, ja miten käyttäjät tunnistetaan. Muistan muuten ehkä vajaa 10v. sitten käyttäneeni jotain Lycosin ”portaalipalvelua”, joka näytti hieman nykyiseltä yahoon tai googlen portaalisivulta – siis upotettavia laatikoita, joihin tulee syötteinä dataa eri palveluista (sää, uutiset, urheilu jne.). Jokainen rakentaa omaa sähköistä toimintaympäristöään haluamistaan komponenteista – yksilön vapaus lisääntyy ainakin niillä, jotka osaavat hallita tätä kokonaisuutta.

Sama ilmiö on tietysti nähtävissä myös sähköisissä oppimisympäristöissä: PLE:t ovat syrjäyttämässä hitaasti, mutta varmasti keskitettyjä oppimisenhallintaympäsristöjä/ oppimisalustoja. (Onko Facebook epämuodollisen toiminnan Sharepoint / Blackboard?).  Oppimisympäristöjä ja intranetejäkin rakennetaan useista yhteensopivista avoimista sovelluksista niin, ettei käyttäjä välttämättä tiedä liikkuvansa useiden eri sovellusten välillä. Valitaan parhaat ja kuhunkin toimintaan sopivimmat ominaisuudet/ sovellukset ja yhdistetään ne kokonaisuuteen.

Microsoftilla on omat standardinsa ja avoimella puolella omansa, joka tarkoittaa sitä, että sovelluksia voidaan yhä helpommin integroida vyyhdiksi. Tärkeintä on, että tieto, media liikkuu näiden välillä ja että käyttäjän ei tarvitse kirjautua uudelleen ja uudelleen eri tunnuksilla. Sama ilmiö tulee varmasti yleistymään myös vapaa-ajan järjestelmissä. Ja tämä kaikki integroituu sujuvasti mobiililaitteiden kanssa. Mutta tarvitaan parempaa ja keskitetympää käyttäjäntunnistusta, kätevää portaalisovellusta (Netvibes, Google tms.), kehittyviä standardeja datan ja käyttäjien tunnistuksessa. Tiedän toki, että tämä ei ole vain tulevaisuutta, mutta ehkä kuitenkin FB-mainstreamin osalta on.

Ps. Edit: , kiitos !

Eli Pets

This entry was posted in sosiaalinen media and tagged , , . Bookmark the .

Leave a Reply